NG1365 SE ÎNVÂRTEŞTE CU O VITEZĂ EXTREMĂ DE 85% DIN VITEZA LUMINII

NG1365 SE ÎNVÂRTEŞTE CU O VITEZĂ EXTREMĂ DE 85% DIN VITEZA LUMINII,

Oamenii de ştiinţă care au folosit noul telescop NuStar şi telescopul Agenţiei Spaţiale Europene XMM-Newton au descoperit recent că gaura neagră supermasivă NG1365 se învârteşte cu o viteză extremă de 85% din viteza luminii, mai precis, cu 670 de milioane de mile pe oră. Galaxia este situată la 60 de milioane de ani lumină de Pământ şi are în centrul ei o gaură neagră cu o masă de 2 milioane de ori mai mare decât masa Soarelui nostru.

Prezenţa unei regiuni care se roteşte atât de rapid în jurul supermasivei NG1365 extinde cunoştinţele noastre despre găurile negre, a căror prezenţă a fost verificată abia în ultimele câteva decenii. Faptul că le putem studia acum pe cele care se rotesc la viteze relativiste creşte înţelegerea noastră în ceea ce priveşte dinamica şi fizica găurilor negre.

Când Karl Schwarzschild a oferit celebra sa soluţie la ecuaţiile câmpului propuse de Einstein, conceptul de gaură neagră era considerat a fi doar teorie pură, fără exemple concrete observate în universul nostru. De atunci au fost găsite găuri negre în centrul tuturor galaxiilor şi în centrul altor structuri, iar studiul lor a devenit un domeniu important al fizicii.

Găurile negre oferă o zonă bogată de studiu. Deşi o mare parte dintre ele sunt obiecte imense, ele pot fi foarte simple în structura lor. Unii chiar susţin teoria potrivit căreia, pentru a descrie complet natura unei găuri negre, este nevoie doar de cunoaşterea mărimii şi a vitezei sale de rotaţie, chiar dacă nu sunt încă disponibile informaţii cu privire la structura internă a acestor obiecte enigmatice.

Nassim Haramein afirmă public, de mulţi ani, teoria conform căreia găurile negre sunt prezente în centrul fiecărei galaxii, posibil în centrul fiecărei stele, iar fizica lor se regăseşte, eventual, chiar în inima atomilor, în centrul atomilor, unde se află protonii. De exemplu, în lucrarea sa "Protonul Schwarzschild", Nassim Haramein demonstrează că atracţia gravitaţională a găurilor negre de mărimea unui proton poate fi responsabilă pentru naşterea nucleelor, datorită câmpului gravitaţional care depăşeşte prin forţa sa puternicul câmp electrostatic de respingere dintre protoni. Mai recent, în "Gravitația cuantică și masa holografică", Nassim Haramein demonstrează că acest câmp gravitaţional are, la nivel cuantic, o rază de acţiune foarte scurtă şi nu se simte în afara nucleului. Vitezele extreme sau relativiste de rotaţie ale particulelor subatomice pot fi responsabile pentru masa dilatată a particulelor. De asemenea, pot fi sursa câmpurilor gravitaţionale extrem de puternice.

Descoperirea recentă a vitezei relativiste de rotaţie a materiei în partea exterioară a unei găuri negre contribuie la o mai bună înţelegere a fizicii găurilor negre şi validează teoriile lui Nassim Haramein referitoare la prezenţa şi comportamentul unor fenomene foarte interesante.

Sursa: Supermassive black hole found to rotate near speed of light